Het programma omvat het integrale veiligheidsbeleid waarin de gemeente een regierol vervult ten opzichte van politie, justitie, ketenpartners en burgers. Samen met deze en andere partners op het gebied van veiligheid wordt aan het integrale veiligheidsbeleid uitvoering gegeven. Dit betreft zowel de sociale veiligheid (bv. jeugdoverlast, huiselijk geweld etc.) als ook de fysieke veiligheid (rampenbestrijding en crisisbeheersing, verkeersveiligheid etc.). Er wordt actief ingespeeld op nieuwe trends en ontwikkelingen in het veiligheidsdomein.
Portefeuillehouders
Han Noten
Burgemeester
Belangrijke ontwikkelingen
Nieuw integraal veiligheidsbeleid 2019-2022
In 2018 wordt het huidige integrale veiligheidsbeleid geactualiseerd en wordt er nieuw beleid geformuleerd, voor de jaren 2019-2022. Als input hiervoor dient de Veiligheidsmonitor 2017 (subjectieve veiligheidscijfers op basis van een onderzoek onder het Burgerpanel) en de Gebiedsscan van de politie, met de 'harde' criminaliteitscijfers.
Ontwikkeling nieuw regionaal Risicoprofiel, Dekkingsplan en Beleidsplan 2019-2022 Veiligheidsregio IJsselland
In 2018 wordt door de Veiligheidsregio, in samenwerking met de gemeenten en andere samenwerkingspartners, een nieuw risicoprofiel, dekkingsplan en beleidsplan 2019-2022 opgesteld.
Ontwikkelen Damoclesbeleid
Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met illegale verkooppunten van verdovende middelen of productieplaatsen. Artikel 13b Opiumwet, ook wel aangehaald als wet Damocles, is het juridische instrument om bestuurlijk op te treden tegen illegale verkooppunten. De burgemeester kan overgaan tot sluiting van een woning, lokalen of de bijbehorende erven als er een handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen. Om op grond van artikel 13b Opiumwet op te kunnen treden, zullen we Damocles beleid voor de gemeente Dalfsen opstellen.
Implementatie wet aanpak woonoverlast
Per 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. Die wet maakt het mogelijk dat de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid toekent om bij ernstig en herhaaldelijke woonoverlast gedragsaanwijzingen op te leggen aan de overlastgever. Door de komst van deze nieuwe wet, zullen we in overleg gaan met verschillende partijen om het beleid rondom woonoverlast vorm te geven.