Portefeuillehouders

Klaas Agricola

Wethouder

Belangrijke ontwikkelingen

Integraal beheer openbare ruimte (IBOR)
Het beleidsplan integraal beheer openbare ruimte is eind 2017 vastgesteld. Het beleidsplan beschrijft de lijnen waarlangs de gemeente, samen met gebruikers van de openbare ruimte zoals bewoners en bedrijven, de komende jaren de openbare ruimte in stand houdt en ook verder ontwikkelt. De openbare ruimte is in eigendom en beheer van de gemeente Dalfsen en voor iedereen toegankelijk. Het vormt de woon-, leef-, werk- en recreatie-omgeving van velen en omvat zaken zoals wegen, civiele kunstwerken, groenvoorzieningen, straatmeubilair, speeltuinen en verlichting. In het uitvoeringsplan van het IBOR is voor 2018 opgenomen:

  • De gewenste inrichtingskwaliteit beschrijven
  • Verder uitwerken van het participatiebeleid voor het integraal beheer van de openbare ruimte.

Actualisatie groenstructuurplan
Begin 2018 staat de actualisatie van het groenstructuurplan op het programma. Een belangrijk onderwerp in dit plan wordt klimaatadaptatie en de rol die groen hierin kan vervullen.

Motie bestuivers
De bijenstand holt achteruit. Bijen spelen een belangrijke rol bij de productie van ons voedsel door de bestuiving van cultuurgewassen. Zonder bijen neemt de variatie in voedsel af en gaat de biodiversiteit achteruit. De raad heeft de motie bestuivers in juni 2016 aangenomen. Voor continuering van de motie "bestuivers" voor 2018 e.v. wordt in deze begroting (onderdeel van het voorstel van de taakstelling) een financiële bijdrage beschikbaar gesteld  zodat vanuit programma 3 structureel invulling gegeven kan worden aan de motie.

Verbreden fietspad Oude Oever
In het coalitieakkoord 2014-2018 is aangegeven dat een drietal fietspaden in de gemeente door inwoners als onveilig worden ervaren en aandacht verdienen. Een daarvan is de Oude Oever. De gevoelens van onveiligheid zijn samen met belanghebbenden in beeld gebracht. Verbetermaatregelen worden in 2018 uitgevoerd. (Raadsbesluit oktober 2017).

Hondenbeleid
Naar aanleiding van een evaluatie van het oude beleid is het hondenbeleid in de kernen 2017-2020 opnieuw vastgesteld. Echter de gevraagde extra middelen € 14.000, voor extra activiteiten die in het hondenbeleid zijn voorgesteld, zijn niet beschikbaar gesteld (zie perspectiefnota).
Blijven deze extra middelen achterwege dan zal ook geen uitvoering gegeven kunnen worden aan extra voorlichting in het algemeen, educatie over honden op scholen en extra aanleg en onderhoud van voorzieningen voor honden, zoals hondentoiletten, extra losloop gebieden en hondenspeelplaatsen.