Voor u ligt de programmabegroting 2018-2021. In een aantal opzichten is deze begroting anders dan voorgaande jaren. In de afgelopen periode is, zoals toegezegd, aandacht geschonken aan de implementatie van de afspraak rondom de paragraaf sturen en meten bij beleidsnotities en de vertaling daarvan in de planning & control producten. Deze verbetering is – op de beleidsterreinen waar afgelopen jaar een beleidsnotitie met een paragraaf sturen en meten is vastgesteld –  reeds doorgevoerd. Hier blijven we aan werken. Met de implementatie van deze afspraak wordt beoogd de door de gemeenteraad vastgestelde doelstellingen op de verschillende beleidsterreinen, bijhorende indicator(en) en prestaties transparanter door te vertalen naar de planning & control cyclus. Op deze wijze kunnen wij u als raad meer inzicht geven in de voortgang van de afgesproken prestaties (uit de beleidsnota’s) en daarmee of de beoogde doelstellingen al dan niet worden gerealiseerd.
In een aantal gevallen zijn in de voorliggende programmabegroting (nog) geen meerjarige indicatoren opgenomen. Dit gelet op het incidentele karakter van het onderwerp, het feit dat een paragraaf sturen en meten volgt in een nieuwe nota of reeds opgenomen verplichte beleidsindicatoren afdoende zijn.

Nog een (éénmalige) verandering: onze perspectiefnota, een strategisch document waarin de financiële en beleidsmatige kaders voor de komende jaren aan de orde komen, is normaal gesproken de leidraad voor het opmaken van onze programmabegroting. De keuzes die in dat verband door de raad worden gemaakt, krijgen normaliter een vertaalslag in de programmabegroting. Dit keer volgen keuzes pas bij de begrotingsbehandeling, dit vanwege het grote aantal wensen en de financiële middelen die dan nog beschikbaar zijn. Duidelijk is al wel dat onze ambities hoog zijn en dat in de nabije toekomst nog talrijke opgaven voor ons liggen.

Zoals in de perspectiefnota reeds is gesteld, kunnen we de noodzakelijk geachte bijstellingen nog prima binnen de begroting opvangen. Die blijft structureel sluitend. Dat geldt niet voor de gewenste bijstellingen; volledige honorering daarvan leidt tot een begrotingstekort. Dat gegeven heeft ons doen besluiten om een taakstelling in de perspectiefnota op te nemen.

Voor de invulling van deze taakstelling hebben wij tijd en richting gevraagd voor het proces naar de programmabegroting. Via een informerend raadscommissievoorstel is de raad hierin meegenomen. In paragraaf 1.5 Financiële ruimte en ombuigingen leggen wij u de invulling van de taakstelling voor zoals wij die voor ons zien. De raad heeft de mogelijkheid, middels vermelde keuzemogelijkheden, af te wijken van deze invulling door middel van het inruilen van begrotingsposten.

Wij zijn blij dat wij hierdoor een aantal (extra) uitgaven aan de begroting kunnen toevoegen, die oplopen van afgerond € 900.000 in 2018 naar circa € 1.100.000 in 2021. Wij durven dan ook te spreken van een begroting die de realisatie van meerdere ambities van de raad mogelijk maakt, zonder dat dit ten koste gaat van het voorzieningenniveau.

Op 23 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en komt er een einde aan deze bestuursperiode. Als wij terugkijken, kunnen we constateren dat er door de huidige raad in de afgelopen jaren veel belangrijke (financiële) besluiten zijn genomen. Dit ten behoeve van onze inwoners en bedrijven, met een structureel sluitende begroting als centraal kader. Wij hopen en verwachten dat ook de nieuwe gemeenteraad deze werkwijze blijft toepassen, zodat Dalfsen in de nieuwe bestuursperiode op een financieel gezonde wijze verder bouwt aan haar toekomst.

Samenstelling van het bestuur

De gemeenteraad heeft in de gemeente Dalfsen 21 leden. Het college bestaat uit de burgemeester, de heer H.C.P. Noten en drie wethouders, de heer N.L. Agricola, de heer J.W. Uitslag en de heer R.W.J. van Leeuwen. De gemeentesecretaris/algemeen directeur, de heer J.H.J. Berends is bij de vergaderingen van B&W aanwezig als secretaris en adviseur.

Samenstelling college van B&W
Na het vertrek van wethouder Von Martels als gevolg van zijn verkiezing in de Tweede Kamer in het voorjaar van 2017 is de samenstelling van ons college als volgt:

v.l.n.r. wethouder Van Leeuwen, wethouder Uitslag, wethouder Agricola, burgemeester Noten en secretaris-directeur Berends.

Het college vergadert iedere week op dinsdag. Ieder lid van B&W is verantwoordelijk voor een aantal specifieke beleidsterreinen (portefeuilles) van de gemeente.

Portefeuilleverdeling college van B&W

Burgemeester drs. H.C.P. Noten
Kabinet en representatie, dienstverlening algemene bestuurlijke aangelegenheden, openbare orde en veiligheid, rampenbestrijding, bestuurszaken en communicatie, privaatrechtelijke en juridische zaken, personeel en organisatie, strategische beleidsvorming, burgerzaken, internationale aangelegenheden, intergemeentelijke samenwerking, facilitaire zaken, informatievoorziening en automatisering, project Waterfront en Kulturhus De Spil Nieuwleusen (coördinerend in samenwerking met wethouders Van Leeuwen en Uitslag).

Wethouder N.L. Agricola
Economische zaken, agrarische zaken en plattelandsvernieuwing, integraal beheer openbare ruimte, beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen, milieu en duurzaamheid, afvalbeleid, integrale handhaving, ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting, monumenten en archeologie.

Wethouder drs. J.W. Uitslag
Welzijn, jeugd(hulp), gehandicaptenbeleid, WMO, sport, sportaccommodaties (beheer), cultuur, maatschappelijk werk, volksgezondheid, recreatie en toerisme, onderwijs en educatie, coördinatie beleid kernen, project Ruimte voor de Vecht en Kulturhus De Spil Nieuwleusen.
Wethouder drs. R.W.J. van Leeuwen
Werkgelegenheid en participatie, waterbeleid en waterschap, financiën, planning & control, grondexploitaties, bedrijventerreinen, structuurvisies, energiebedrijven, werkvoorzieningschappen (WEZO/Larcom), Stichting Dalfsen Werkt, verkeer en vervoer, project Waterfront (coördinerend; in samenwerking met burgemeester Noten), project Kulturhus De Spil Nieuwleusen en project Kroonplein.

Samenstelling gemeenteraad
De gemeenteraad van Dalfsen heeft de volgende zetelverdeling:

Zetelverdeling

2014 - 2018

Gemeentebelangen

9

CDA

6

ChristenUnie

3

Partij van de Arbeid

1

D66

1

VVD

1

Totaal

21

Gemeentebelangen
J.G.J. Ramaker, J.G. Ellenbroek, E.J. Hof, G.M.M. Jutten, H.G. Kappert, H.A.J. Kleine Koerkamp, P.B.M. Meijerink, A. Schuurman en I.G.J. Snijder-Haarman.

CDA
A.J. Ramerman, A.C. Koetsier, R.H. Kouwen, T.B.M. Logtenberg, W. Massier en J. Schiphorst-Kijk in de Vegte.

Christen Unie
L.M. Nijkamp, H. Lassche-Visscher en A. Nijburg,

PvdA
J.J. Wiltvank

D66
J.T.P.M. Rooijakkers

VVD
G.J. Veldhuis

Dit is de meest recente foto, met destijds nog raadslid de heer J. Uitslag. De heer W. Massier ontbreekt op de foto.