Portefeuillehouders

Klaas Agricola

Wethouder

Ruud van Leeuwen

Wethouder

Belangrijke ontwikkelingen

Herijking samenwerking Regio Zwolle
De Regio Zwolle wil een economische topregio blijven. Daarvoor is het nodig de samenwerking op een hoger niveau te brengen. De effectiviteit van de losse netwerksamenwerking in Regio is goed, maar kan beter. In de landelijke proeftuin voor regionale samenwerking “Maak Verschil” is die conclusie getrokken en zijn aanbevelingen gedaan over hoe dat hogere niveau kan worden bereikt. Inmiddels wordt in vier trajecten (agenda, werkwijze en capaciteit, betrokkenheid en mens in de regio en responsiviteit) gewerkt aan het verbeteren van de samenwerking. Dalfsen hecht waarde aan de samenwerking in Regio Zwolle en wil zich daarvoor actiever en meer zichtbaar gaan inzetten. Op strategisch niveau wordt door Dalfsen in de procesteams voor werkwijze en capaciteit en betrokkenheid en mens in de regio meegewerkt aan het verbeteren van de samenwerking in de Regio. Door aan de basis van de herijkte samenwerking te staan, hoopt Dalfsen meer zichtbaarheid en meer toegevoegde waarde voor de Regio te creëren en hier zelf ook meer samenwerkingsvoordeel uit te halen. De resultaten van de procesteams worden in 2018 opgeleverd.

Nieuwe economische agenda Regio Zwolle
De Regio Zwolle heeft deelgenomen aan de landelijke proeftuin “Maak Verschil”. Uit deze proeftuin zijn 18 aanbevelingen voortgekomen die in vier trajecten worden opgepakt. Een eerste aanbeveling waar Regio Zwolle mee aan de slag is gegaan is het vernieuwen van de gezamenlijke economische agenda: het traject ‘De kracht van Regio Zwolle’. Binnen dit traject is het onderzoek ‘De Kracht van Oost-Nederland’ als belangrijke input voor de hernieuwde agenda gebruikt. Er zijn meer dan 180 punten met input verzameld die zijn geclusterd in thema’s die de huidige agenda onderbouwen en punten die nieuwe kansen en aanvullingen op de agenda bieden. O.a. thema’s zoals arbeidsproductiviteit en bereikbaarheid worden meegenomen bij de nieuw op te stellen agenda. Op basis van de 180 punten met input wordt de komende tijd een nieuwe economische agenda opgesteld. In 2018 zal deze agenda klaar zijn. Gemeenten kunnen kiezen op welke onderwerpen ze deelnemen aan de samenwerking in coalitions of the willing.

Economisch herstel
Het economisch herstel in Nederland zet zich door in 2018. Het Bruto Binnenlands Product groeit in  Nederland naar verwachting met 2,4% in 2017 en 2,0% in 2018. Op dit moment zitten we in de sterkste economische groei van deze eeuw. We zien dat deze economische groei ook goed uitpakt voor de arbeidsmarkt. Ook in Dalfsen daalt de werkloosheid, hoewel deze werkloosheid gedurende de gehele crisis al onder het landelijk gemiddelde heeft gelegen. In 2016 was de werkloosheid in Dalfsen 4,5% tegenover 6,1% op landelijk niveau. De ontwikkeling van de lonen blijft echter landelijk gezien nog achter. Dit komt mogelijk door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. De contractlonen gaan volgens de voorspellingen in 2017 gemiddeld met 1,7 procent omhoog en in 2018 met 2,0 procent.
Het economische herstel is goed voor het aantal banen in Dalfsen, dat sinds 2014 weer een groei laat zien. In 2016 waren er 639,6 banen per 1000 inwoners in de leeftijd van 15 tot en met 64 jaar in Dalfsen.

De economische groei heeft ook als gevolg dat de markt voor bedrijfsterreinen aantrekt. Ten tijde van het opstellen van de begroting was er voor 2,6 ha aan intentieverklaringen ondertekend (naast de reeds gerealiseerde verkopen 2017). Naar verwachting zal een deel van deze intentieverklaringen in 2017 worden omgezet tot werkelijke verkoopaktes. Voor 2018 is in de MPG 2017 een verkoop van industrieterreinen begroot van 1,4 ha.