1.1Communicatiebeleid

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Het doel van het nieuwe communicatiebeleid is: goede communicatie, dienstverlening en omgevingsmanagement zijn een grondhouding en instelling van al onze bestuurders en medewerkers. Dus geen mechanisch of technisch gebruik van middelen en vaardigheden, maar samen met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden werken aan een goed bestuur, goede plannen en projecten (en de uitvoering daarvan), goede besluitvorming en goede producten en diensten. Dat sluit naadloos aan bij het partnerschap dat Dalfsen op alle fronten wil realiseren.

Hoe meten we dat?

Beleidsnotitie communicatiebeleid 2017 - 2022

In de paragraaf sturen en meten bij het communicatiebeleid 2017 - 2022 zijn indicatoren geformuleerd. Voor 2018 zijn geen specifieke indicatoren benoemd.

Wat gaan we ervoor doen?

  • In het tweede kwartaal van 2018 gaan we aan de slag met bestuurlijke vernieuwing. Belangrijke vraag die aan bod komt is: "Hoe verhouden zich de huidige rollen van de gemeenteraad met de ontwikkelingen op het gebied van participatie?".
1.2Een gezond financieel beleid voeren

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Een sluitende en reële meerjarenbegroting is het uitgangspunt. Wij blijven daarom een verstandig en gezond financieel beleid voeren. Wij willen de raad voorzien van actuele informatie zodat de raad in staat wordt gesteld om waar nodig tijdig bij te kunnen sturen. De producten van het planning & control instrumentarium maken we meer toegankelijk voor de raad en onze burgers.

Hoe meten we dat?

Financiële kengetallen

Wij verwijzen u naar de financiële kengetallen in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Wat gaan we ervoor doen?

  • Geen nieuwe prestaties. We handhaven het bestaande niveau.
1.3Informatievoorziening

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Meer gemak voor burgers en bedrijven is een belangrijk uitgangspunt bij onze dienstverlening. Hierbij is een begrijpelijke gemeentelijke website van belang, maar ook het stroomlijnen van de interne werkprocessen en koppeling van brongegevens. Hier gaan we de komende jaren verder aan werken waarbij gemak en veiligheid voorop staan. Dit sluit aan bij en is conform de ambities van de Digitale Agenda 2020 zoals deze door de VNG is vastgesteld. Met betrekking tot de Omgevingswet willen we aansluiten bij het Digitale Stelsel Omgevingswet. Het DSO richt zich op twee digitale aspecten: beschikbaarheid van de juiste informatie voor een gebruiker op het juiste moment en het ondersteunen van het gebruik van de Omgevingswet.

Hoe meten we dat?

Informatievoorziening

Geen meerjarige indicatoren geformuleerd.

Wat gaan we ervoor doen?

  • In 2018 willen we de brieven voor het verlengen van identiteits- of reisdocumenten digitaal gaan versturen via de zogenaamde “mijn overheid berichten box”. Inwoners die hebben aangegeven dat ze deze post via mijn overheid willen ontvangen, krijgen dit dan digitaal in plaats van per post.
  • Om goed aan te sluiten op het landelijk Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) wordt in 2018 de werkwijze en archivering van milieuzaken geïmplementeerd.
  • In 2018 zal de website van de gemeente overgaan naar een zogenaamde Toptaken website. Dit is een website waarbij de bezoeker snel de juiste informatie vindt en een bijbehorende taak eenvoudig kan uitvoeren.
  • De digitale dienstverlening via de website voor ondernemers gaan we verder uitbreiden. We maken het voor ondernemers mogelijk om met E-herkenning in te loggen op het Ondernemersplein. Ten behoeve van ondernemers zullen verschillende formulieren in gebruik worden genomen.
1.4Missie en visie "Bij Uitstek Dalfsen"

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Met de missie en visie van de gemeente Dalfsen 2020 wordt beoogd een betekenisvol kader te bieden en richting te geven aan de besluiten en het handelen van de gemeente, maar ook om bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties te prikkelen tot het (mede) ontwikkelen en uitvoeren van plannen en projecten.

Hoe meten we dat?

Missie en visie

Meerjarige indicator niet relevant.

Wat gaan we ervoor doen?

  • In 2018 vindt een actualisatie plaats van de missie en visie met als doel vaststelling in 2019.
1.5Informatieveilgheid

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Informatieveiligheid blijft de nodige aandacht vragen. Door voldoende aandacht te blijven geven aan dit onderwerp willen we ervoor zorgen dat er veilig wordt gewerkt en dat er op een juiste manier wordt omgegaan met privacy gevoelige gegevens. Dit betekent ook dat we willen voldoen aan de Baseline Informatiehuishouding Gemeenten (BIG). Dit is een handreiking voor gemeenten om grip en sturing te krijgen op het informatiebeheer.

Hoe meten we dat?

Voldoen aan BIG

Eigen gegevens

63% (2016)

76%

82%

88%

90%

Wat gaan we ervoor doen?

  • Zoals vermeld in de perspectiefnota zal worden gewerkt met een nieuwe audit systematiek: de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA). In 2018 zullen wij middels de paragraaf informatieveiligheid (wettelijke verplichting) in het jaarverslag over 2017 aan de gemeenteraad verantwoording afleggen over de informatieveiligheid.