7.1Van Transitie naar Transformatie

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Op 1 januari 2015 zijn de taken van de rijksoverheid op het gebied van WMO, jeugdzorg en de Participatiewet overgedragen aan de gemeenten. De overdracht van deze taken wordt ook wel de transitie genoemd. Vanwege de grote veranderingen die met de decentralisatie opdracht (oftewel de transitie) gepaard gingen, heeft onder andere de gemeente Dalfsen de keuze gemaakt om waar mogelijk zorg en ondersteuning te continueren op het niveau van 2014. Dit vanuit het idee dat de inwoners niets hoefden te merken van de veranderingen bij de overheid. Maar hiermee is nog geen sprake van transformatie, de oorspronkelijke gedachte en opdracht achter de decentralisaties: de aanname dat gemeenten dichter bij cliënten en de gemeenschap staan en hierdoor beter kunnen sturen op preventie, ondersteuning, maatwerk oplossingen en vrijwillige inzet vanuit de samenleving. Binnen de gedachte van de transformatie geven regels richting, maar kan een andere oplossing (die niet binnen regels past) soms beter passend zijn. Er is ruimte voor nieuwe, passende, creatieve en doelgerichte oplossingen. Dit alles met als doel om, waar mogelijk, preventief of vroegtijdig te zoeken naar een passende oplossing zodat duurdere of langere ondersteuning en/of zorg voorkomen kan worden.

Hoe meten we dat?

Van Transitie naar Transformatie

Geen meerjarige indicatoren geformuleerd.

Wat gaan we ervoor doen?

  • In 2018 wordt het maatwerkbudget voortgezet. De raad informeren wij over het verloop van dit budget via de halfjaarrapportage sociaal domein.
  • In 2018 ontvangt de raad een kadernota met daarin de uitgangspunten voor de realisatie van de transformatie ambitie.
7.2WMO en jeugd

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Zie hiervoor 7.1.

Hoe meten we dat?

Cliëntervaring met betrekking tot kwaliteit van geleverde ondersteuning

Cliëntervaringsonderzoeken Wmo (% cliënten dat de kwaliteit van de ondersteuning als goed ervaart)

84%

85%

86%

86%

86%

Jaarlijks komen minimaal 3 nieuwe initiatieven tot stand die bijdragen aan de transformatie opgave jeugdzorg

Subsidieboek

-

3

-

-

-

De streefwaarden voor 2019 t/m 2021 zijn nog niet geformuleerd i.v.m. vaststelling van een nieuw kader rondom transformatie sociaal domein.

Wat gaan we ervoor doen?

  • Implementeren van het nieuwe inkoopmodel jeugdzorg.
  • Ontwikkelen van een nieuw inkoopmodel Wmo passend bij de uitgangspunten van de transformatie.
  • In 2018 ontvangt de raad een visie op wonen zorg.
7.3Participatie

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

De participatiewet heeft als doel om inwoners zonder werk te begeleiden waar mogelijk naar werk. Er zijn ook inwoners die vallen onder de participatiewet die niet dit vermogen hebben. Deze inwoners begeleiden we naar een situatie waarin ze naar vermogen kunnen deelnemen aan de samenleving. Prestatie zoals geformuleerd in programma 6 (6.3), betreffende een visie op inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, heeft raakvlakken met dit programma.

Hoe meten we dat?

Aantal garantiebanen

Eigen gegevens

12 (September 2017)

15

20

25

30

Detachering aantal personen via SDW

Administratie SDW

9 (September 2017)

20

20

20

20

Het UWV is verantwoordelijk voor de registratie van de garantiebanen. Het UWV kan het aantal garantiebanen niet uitsplitsen per gemeente. Wij kunnen alleen bijhouden welke garantiebanen door de gemeente zelf zijn gerealiseerd bij werkgevers.

Wat gaan we ervoor doen?

  • De gemeente Dalfsen gaat in 2018 een taalmeter invoeren om de laaggeletterdheid te herkennen en door te verwijzen naar een taalpunt.
  • In 2018 werken we –met het regionaal werkbedrijf en de subregio van de Arbeidsmarktregio Zwolle- verder aan de verbetering van de werkgeversbenadering en het verkrijgen van meer inzicht in de verschillende profielen van de werkzoekenden.
  • In 2018 werken we verder aan de doorontwikkeling van Road2Work.
  • In 2018 maken we afspraken met werkgevers over de doorstroom van kandidaten uit de Participatiewet.
  • Re-integratie vanuit de Participatiewet vindt onder andere plaats via de Stichting Dalfsen Werkt (SDW). In 2017 is naar aanleiding van de evaluatie besloten om een visie en ambitie te (her)formuleren. Na vaststelling wordt in 2018 verder uitvoering aan de visie gegeven.
7.4Toekomstgericht welzijnsbeleid 2017-2020, en jeugd- en jongerenwerk

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Binnen het toekomstgericht welzijnsbeleid dat in 2017 is gestart willen we breed inzetten op preventie, vroegsignalering en goede innovatieve oplossingen. In 2018 zien we de eerste resultaten vanuit de subsidieregelingen “innovatieve preventie projecten” en “maatschappelijke duurzaamheid”. Daarnaast starten nieuwe subsidierondes. Dit alles met als doel dat het fijn wonen (en werken) is in de gemeente Dalfsen, maar ook om duurdere zorgkosten waar mogelijk te voorkomen. De maatschappelijke effecten die we willen bereiken met het welzijnswerk zijn;

  1. Bijdrage van het welzijnswerk aan het bevorderen en welbevinden van kwetsbare inwoners.
  2. Bijdrage van het welzijnswerk in de vroegtijdige signalering van mogelijke ondersteuningsbehoefte.
  3. Bijdrage van het welzijnswerk in het vergroten van de eigen kracht en het sociale netwerk van inwoners.
  4. De bijdrage van het welzijnswerk in het stimuleren en faciliteren van burgerkracht en het verbinden van partijen.

Hoe meten we dat?

GGD gezondheidsmonitor

We gebruiken de GGD gezondheidsmonitor (1x per 4 jaar uitgevoerd) en het Belevingsonderzoek Wmo (1x per 2 jaar uitgevoerd). Daarnaast vinden gesprekken plaats met het welzijnswerk over de voortgang van hun opdracht. Dit alles om te monitoren of het welzijnswerk en de uitvoering van de opdracht bijdraagt aan het behalen van de vastgestelde maatschappelijke effecten. In 2018 worden beide onderzoeken niet uitgevoerd. Via de halfjaar rapportage sociaal domein wordt uw raad op de hoogte gehouden van de inhoudelijke voortgang.

Wat gaan we ervoor doen?

  • De raad ontvangt in 2018 een evaluatie van de subsidieregelingen innovatieve preventieprojecten en maatschappelijke duurzaamheid.
  • In 2018 wordt de welzijnskoepel gerealiseerd, een fusie tussen de drie huidige welzijnspartijen SMON Welzijn, SWOL en Landstede Welzijn.
7.5Gezondheidsbeleid

Meerjarig doel: wat willen we bereiken?

Het gezondheidsbeleid draagt bij aan een sterk sociaal domein waarbij er een accent is op de inzet van preventieve maatregelen. Het gezondheidsbeleid draagt bij aan een gemeente waar inwoners gezond, weerbaar en veerkrachtig zijn en goed weten om te gaan met voor- en tegenspoed.

Hoe meten we dat?

Gezondheidsbeleid

Geen meerjarige indicatoren geformuleerd.

Wat gaan we ervoor doen?

  • Er worden 2 pilots uitgevoerd die passen bij de uitkomsten van het buurtwerk Nederland onderzoek.
  • In 2018 wordt een gezondheidsmanifestatie uitgevoerd voor inwoners en aanbieders binnen de gemeente Dalfsen.